Özler Ailesi

Özbek Özler, 4 Mayıs 1932 doğum günü. Pozantı Valisi ve 1, 2 ve 6. modası geçeği ve 1922-1924 Milli Eğitim Bakanlığı yapan İsmail Sefa arasında Özler ile Kazime Özler’in en küçük çocuklardır. İlkokuldan sonra Robert kolejinde eğitimine devam etti.

1953 yılında Terim Ardalı ile evlenerek lisans üstü eğitim için Texas Üniversitesine(ABD) gitti. Buradan mezun olduktan sonra 1954 yılında Illinois Highway Dept.

1955 tarihinde Türkiye’ye dönüş yaptı ve Abdioğlu köyündeki aileye ait ziraat işletmesinde mezun oldu.

Zirai işletmede; sırt üstü ürün dikimi, yaygınlaştırma ve daha kullanışlı ürünlerle ilgili konularda, örnek olacaktır.

Özellikle narenciye konusunda yurt dışından yeni teknik ve yeni bizim ülkemizden yetiştirilecek olan bugün ve yurt, ülkemize yüksek katma değer sağlayan narenciye sanayisinin öncüsü oldu.

Bölge ve yurt tarımına katkılarından dolayı, Adana Ziraat Odası “En Teknik Çiftçi” tarafından oluşturulacak şekilde inşa edildi.

Kurucuları arasında bulunduğu Çukonam, bölgemizde narenciye, yaş meyve ve sistemin otomatik paketlemesini ve yurt ihracatını başlatan öncü bir şirkettir. Çukurova Holding, ticari satınalmanın en sanayisi, satın almaktan satın alınabilir.

Kurduğu Özgök Şirketi ve bu şirkete ait uçaklarla, geniş çaplı pamuk arazilerinde havadan haşere mücadelesini başlattı ve  bölge ile ülke ekonomisine büyük katkılarda bulundu.

1982 yılında kurduğu Özler Tarım Ürünleri Limited Şirketi ile, bölge narenciyesinin yurt içine ve yurt dışına pazarlamasına öncülük etti. Ayrıca modern paketleme ve depolama sistemlerini bölgemize getirdi. Şirket, birçok evre geçirerek bugünkü Özler Tarım Ürünleri Üretim Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. halini aldı.

1970’lerde köylerimizin ekonomisine katkıda bulunmak amacı ile Türkiye Kalkınma Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı.

1991yılında annesi Kazime Özler adına bir İlköğretim Okulu yaptırdı. Bu hizmetinden dolayı dönemin Cumhurbaşkanı Sn. Süleyman Demirel’den “Teşekkür Plaketi” aldı.
Özbek Özler, 1990-2000 yılları arasında Adana’da en yüksek vergi ödeyen mükellefler arasında yer aldı.

1982 yılında narenciye üretimi ile iştigal eden Baler Ziraat İşletmesini,  1999 yılında ise Ulukışla’da, hem bölgeye hem de ülke ekonomisine büyük katma değer sağlayan büyük elma plantasyonunu kurdu. Bölgenin bozkır niteliğindeki topraklarında kurulan bu büyük plantasyon, halen yüzlerce kişiye iş imkanı sağlamaktadır.

Özbek Özler, 21.01.2011 günü hayata gözlerini yumdu.

Özbek Özlerin eşleri sayın Fatma Terim Özler, 23 Mart 1933 tarihinde Kazım ve Ümran Ardalı’nın ilk çocuğu olarak dünyaya geldi.

1945 yılında Bakırköy İlkokulu’nu bitirdikten sonra Arnavutköy Kız Koleji devam etti ve bu okulun birincilikle bitirdi.

1953 yılında Özbek Özler ile evlendikten sonra eşiyle birlikte ABD’ye gitti. ABD’deyken 1954 yılında Bülent Özler’i, Türkiye’ye yeniden döndükten sonra 1959 yılında Ali Özler’ ise ileri geldi.

Adana’da en büyük sosyal faaliyette yer aldı ve halen Adana Kimsesiz Çocuklar Derneği’nin faal üyelerindendir.

1982 yılında Özler Tarım Ürünleri Ticaret Ltd. Şti.nin kurucuları arasında yer aldı.

2002 yılından itibaren Robert Kolejinde eğitim ve öğretimine devam eden 10 öğrenciye bursları sağlamaktadır.